-->

Gèneres cinematogràfics

El espíritu de la colmena (1973) Víctor Erice
gènere

1 1 m. [LC] [BI] Grup natural d’éssers que s’assemblen per certs caràcters essencials.
1 2 [LC] el gènere humà Els éssers humans considerats col·lectivament.
1 3 m. [FS] En lòg., conjunt d’individus que engloba diverses espècies.
1 4 m. [LC] [BI] [ZOA] [BO] [EG] Grup de classificació taxonòmica dels éssers vius situat entre la família i l’espècie, format per la reunió d’espècies afins.
2 1 m. [CO] [FLL] [MU] Classe natural o establerta convencionalment a què pertany una cosa segons les seves qualitats essencials. Els diferents gèneres musicals: ballada, concert, oratori, etc. Gènere descriptiu, narratiu. Ésser una obra bona dins el seu gènere. Gènere cinematogràfic. Gènere periodístic.
2 2 m. [FLL] Conjunt d’obres literàries agrupades segons trets formals i temàtics, els quals responen a normes que en regulen la producció i la recepció. Gènere líric, èpic, epistolar.
2 3 [FLL] gènere literari Gènere
2 2 . 2 4 [FLL] gènere pastoral Gènere literari que es caracteritza per una idealització de la vida pastorívola i, en general, de la vida camperola.
3 m. [MU] Manera de dividir el tetracord en intervals diferents.
4 1 m. [ECT] Conjunt d’articles que són objecte de comerç. El botiguer es va quedar sense gènere.
4 2 m. [ECT] Producte objecte de comerç, especialment tela. Quin gènere tan bo!
3 [IT] gènere de punt Teixit produït per l’enllaç d’un seguit de bagues o malles formades per un sol fil.
5 1 m. [AN] Sexe en funció dels trets, dels rols i de les funcions que li són culturalment associats.
5 2 [AN] [LC] de gènere loc. adj. Per raó de sexe. Discriminacions de gènere.
6 1 m. [FL] Categoria gramatical que en algunes llengües dona lloc a la distribució dels substantius en classes nominals, en funció d’un cert nombre de propietats formals que es manifesten per mitjà d’afixos flexius, de la concordança amb l’adjectiu o de la referència pronominal.
6 2 [FL] gènere ambigu Gènere atribuït per la gramàtica tradicional als noms de cosa que hom pot usar indistintament en gènere masculí i femení.
6 3 [FL] gènere femení Gènere aplicat a mots que designen éssers que tenen sexe femení o a d’altres que hi són assimilables per la terminació o per l’ús.
6 4 [FL] gènere masculí Gènere aplicat a mots que designen éssers que tenen sexe masculí o a d’altres que hi són assimilables per la terminació o per l’ús.
6 5 [FL] gènere neutre En llengües amb triple oposició de gènere, gènere aplicat a mots que designen entitats inanimades o a d’altres que hi són assimilables per la terminació o per l’ús.

cinematogràfic -a

adj. [LC] [JE] Relatiu o pertanyent al cinema o a la cinematografia.